LymfeKnuten

Lymfødem: info og kontakt

Lymfødem er en kronisk sykdom som gir hevelse (væskeansamling) i armer og ben. Andre deler av kroppen kan også rammes. Lymfødem forekommer hyppigst hos kvinner.
Mange mennesker lider av lymfødem uten å være klar over det, men når diagnosen er klar er det mulig å få hjelp.

Sekundære lymfødem – kalles de former som oppstår når lymfesystemet blir påført en skade ved en operasjon eller lignende. Oftest oppstår sekundært lymfødem etter fjerning av lymfeknuter som følge av en kreftoperasjon og/eller ved strålebehandling.

Primære lymfødem – kan være arvelig, og dukker oftest opp i forbindelse med puberteten eller ved andre hormonelle endringer. I ca 30% av tilfellene skyldes primære lymfødem sannsynligvis medfødte defekter i lymfeårene.

Både sekundære og primære lymfødem er kroniske tilstander.

Behandlingmålet med lymfødembehandling er 1) kontroll og reduksjon av hevelsen , 2) forhindre videre progresjon av lymfødemet, 3) forhindre infeksjoner og 4) forbedre pasientens generelle livskvalitet

Interessert i å vite mer? Følg lenken ”Om lymfødem” hos Skandinavisk Forum for Lymfologi.

Spørsmål eller egen erfaring – har du noe du vil skrive eller spørre om?  Noe som ikke bare er en kommentar til et av innleggene?  Skriv det her og jeg tar kontakt. Har du et spørsmål av almen interesse for lymfødemikere kan vi jo legge det ut som en egen post – slik at andre kan dele det og komme med sine erfaringer :

Reklamer
%d bloggere like this: