LymfeKnuten

Lymfødem – en sjelden diagnose?

Posted on: 18/10/2010

Det er veldig mange – også innen helsevesenet – som ikke aner hva lymfødem er. Betyr det er at det hører med til det som kalles en sjelden diagnose?

Det finnes en egen nettside for sjeldne diagnoser – og her er det mange diagnoser:

Av disse er det faktisk bare en som har noe med oss lymfødemikere å gjøre, nemlig den nest siste: Aagenæs syndrom, vi ser hva som sies om den:

Tegn og symptomer
Gallestase i nyfødtperioden: Barn med Aagenæs syndrom har gallestase fra fødselen, og gulsott utvikles vanligvis i løpet av de første 2-4 ukene. De fleste nyfødte med Aagenæs syndrom har normal eller stor appetitt, men uten å oppnå forventet vektøkning. Ved gallestase er gallens flyt fra leveren til tarmen hemmet. Dette gir opphopning av galle og gallekomponenter i leveren og i blodet, og medfører gulsott. De første synlige tegn er gulfarge i hud og øye.

Når lite eller ingen galle kommer over i tarmen, vil oppsugingen av fett hemmes. Dette kan igjen føre til underernæring og mangel på fettoppløselige vitaminer. Mangel på vitamin K kan gi farlige blødninger. Mengden avføring øker og den kan være svært lys, mens urinen blir grumsete og mørk. Etter hvert vil gallestasen føre til en intens kløe. Gallestasen bedres vanligvis i løpet av første barneår. Gallestase hos nyfødte kan ha mange årsaker, og hvis barnet ikke har slektninger med Aagenæs syndrom kan det være umulig å få en sikker diagnose før lymfødem utvikles.

Lymfødem: Lymfødem innebærer at vevsvæske hoper seg opp og ikke dreneres til blodåresystemet i tilstrekkelig grad. Ved Aagenæs syndrom har de fleste klare tegn på lymfødem fra skolealder. Hos noen er det tilstede fra fødselen eller småbarnsalderen. Det er vanligst å få lymfødem i bena, men en kan også få det i hender og armer. I sjeldne tilfelle forekommer det også i overkropp , ansikt og i lungehulen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: