LymfeKnuten

Helsevesenet trenger informasjon

Posted on: 01/04/2009

Vi vet at mange fastleger og andre vi møter i primærhelsetjenesten, ikke vet så mye om lymfødem.

Det er ikke så rart kanskje. Det er ikke så mye undervisning om lymfødem i studiet, – og vi lymfødemikere er ikke så veldig interessante heller, – for forskere. Hvorfor vi ikke er interessante kan man jo lure på, – vi burde jo egentlig være rare nok.
Kan det være noe skremmende ved at vi er så mange kvinner, og så mange av oss er over den første blussende ungdom?

Jo da, vi er mange kvinner, og vi er mange som først har blitt klar over diagnosen og kommet til behandling i voksen alder, – men det er faktisk ikke bare damesmennesker det dreier seg om. Det er menn også. Menn får også lymfødem. Menn får også brystkreft. Men kanskje er det ikke mange nok menn med lymfødem til at de utgjør en pressgruppe, mange nok til at de gjør at hele problematikken blir offentlig interessant og dermed belyst.

Jeg vil gjerne vise til et kapittel i en bok om kirurgi der det er et 20-siders kapittel om lymfesystemet og de sykdommer som er forbundet med lymfesystemet. Boka er ikke bråny, – den er hele 4 år gammel, – den er ikke norsk heller, – men den er nordisk, den er svensk, og burde derfor være lettlest nok, om man bare gidder å lese litt. Det er en bok for fagfolk, en bok med illustrasjoner som ikke egner seg i ukeblader kanskje.

Jeg skrev nylig om gode nyheter og håp om at norske almenpraktikere skulle oppdatere seg og lære noe om lymfødem.
Tenk om de kunne lese dette kapittelet Håkan Brorson har skrevet om lymfødem i boka Kirurgi, red. av B. Jeppsson, P. Naredei, H-I. Peterson og B. Risberg. Lund: Studentlitteratur, 2005. De behøver ikke engang kjøpe boka, – kapittelet er pent lagt ut på nett med tillatelse fra forfatter og forlag, – med lenke fra Svensk förening för Lymfologis Litteraturside.
Det finnes også andre steder å informere seg faglig om lymfødem – bl.a hos Skandinavisk forum for lymfologi – der de har en egen side Om lymfødem.
En annen bok, noe eldre, men som skal komme i ny utgave om ikke alt for lenge, er Lymfødem : klinikk og behandling / Arnfinn Engeset, Carl Fredrik Petlund ; [tegninger: Beidersdorf AS … [et al.] ; foto: Engeset, Arnfinn … [et al.]] Oslo : Gyldendal akademisk : 2000, ISBN: 82-00-45261-1, h.

Flere bøker om lymfødem og behandling finnes både på engelsk og tysk – om dere vil lese! Jeg henviser gjerne.

Kjære almenpraktikere – les og bli litt klokere. Vi trenger dere!

Reklamer

2 kommentar to "Helsevesenet trenger informasjon"

Du har rett, helsevesenet burde ha mer informasjon og kunnskap. Dessverre er det hundrevis av lidelser, sykdommer og syndromer mennesker har, – og som de føler seg møtt med lite forståelse i systemet for, og som de mener helsevesenet burde ha bedre kompetanse på. Jeg er selv for tiden sykepleiestudent, og merket godt at det er mye å gape over, men mener også at det er viktig å kunne meget og mangt, og å holde seg oppdatert, – men det er bare rett og slett ikke alt man kan klare å gape over, og det er heller ikke alt man snubler over så man _vet_ hvor å få tak i informasjon selv. Men der kommer blogger som dette inn – nå er jeg for eksempel litt klokere på området, og kommer til å ta det med meg videre, og jeg skal jaggu se igjennom litteraturtipsene dine også. Takk!

Lady F.: Veldig hyggelig å få en slik kommentar, – spesielt siden du er i en posisjon til å gjøre en endring – på sikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: