LymfeKnuten

Mer om stikk og lymfødem

Posted on: 27/02/2009

Siden det i går var spørsmål om det å ta blodprøver fra lymfatisk arm, kikket jeg etter og ser at det over alt sies samme sak:
Nei, nei, nei !

Ikke la helsepersonell ta blodprøver eller måle blodtrykk, sette inn nål for blodoverføring eller intravenøs væsketilførsel på arm eller ben med lymfødem hvis det overhodet kan unngås.

Akupunktur mener også de fleste lymfeterapeuter at det er best å unngå.

Mange lymfødemikere må kjempe for forståelse om dette første punktet i møte med helsevesenet.

En meget anerkjent lymfødemklinikk (The Adelaide Lymphedema Clinic, http://www.lymphoedema.com.au/) sier det på flg. måte (min oversettelse):

Det finnes ikke vitenskaplig bevis for at disse medisinske prosedyrene kan forverre eksisterende lymfødem eller være utløsende faktor som trigger lymfødem i en ekstemitet (arm eller ben) i faresonen. Imidlertid viser klinisk erfaring svært mange tilfeller der ødem har oppstått i en ekstremitet i faresonen og der ekstremitet med lymfødem har blitt forverret innen timer etter at en av de omtalte prosedyrene. Det har vært for mange tilfeller til at dette kan være tilfeldig. Det anbefales at man bruker et «medisinsk varslingsarmbånd» av denne grunn. (http://www.lymphoedema.com.au/advice.html)

I Standard for fysioterapi ved kreftrelatert lymfødem sies det bl.a.:

Forebygging av betennelser i området med lymfødem
– gjennomføre god hudpleie
– unngå sår, blodprøver, stikk, solbrenthet og akupunktur i ødematøse områder

Hittil har ikke lymfødemikere i Norge tatt i bruk slike varslingsarmbånd som omtales fra Australia, men de er faktisk ganske vanlige i mange land.
Jeg kjenner til lymfødemikere som før de skal inn på sykehus tydelig markerer med tusj på den lymfatiske armen eller benet – «ikke stikk» «ikke blodtrykksmåling». Meget godt alternativ til varslingsarmbåndene!

Dette med varsling minner meg om min egen far som var ortopedisk kirurg, og som alltid før operasjoner, mens pasienten fremdeles var våken, merket av hva som var høyre og venstre ben, – på relevant sted. Det skulle være helt klart hvilket ben det skulle opereres i – det skulle ikke kunne skje noe galt. På et operasjonsbord og med det meste av pasienten dekket av grønne lakener – eller hva det nå er de bruker – så kan man faktisk ikke umiddelbart se om et er en bit av et venstreben eller høyreben som synes gjennom en liten åpning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: